Wednesday, 04 October 2023 10:53

Βόλγκογκραντ και μνημείο Μητέρα Πατρίδα σε καλεί

Rate this item
(2 votes)

Εικόνες από το ταξίδι με αυτοκίνητο στην Ρωσία, μέσω Τουρκίας και Γεωργίας, Ιούλιος - Αύγουστος 2023.

Στην πόλη Βόλγκογκραντ και στο Συγκρότημα Μνημείων αφιερωμένο στην Μάχη του Στάλινγκραντ (Η πόλη Βόλγκογκραντ παλιότερα ονομαζόταν Στάλινγκραντ) ενάντια στην φασιστική Γερμανία στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μάχη αυτή είχε διάρκεια περίπου 200 ημερών, από τον Ιούλιο του 1942 έως και Φεβρουάριο του 1943 και η έκβασή της ήταν η νίκη του Κόκκινου Στρατού ενάντια στην ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της, όπου ανάμεσά τους ήταν Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία και Σλοβακία.

Η νίκη αυτή απέτρεψε τις ορέξεις της Τουρκίας να εισβάλει στην Σοβιετική Ένωση, σταμάτησε την Ιαπωνία να ξεκινήσει την Σιβηρική εκστρατεία, ανάγκασε την Ρουμανία, την Ιταλία και Ουγγαρία να επιζητούν την σύναψη χωριστής συνθήκης ειρήνης με τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Το πιο γνωστό άγαλμα ύψους 87 μέτρων στο Μαμάγιεβ Κουργάν (στον λόφο δηλαδή) είναι η Μητέρα Πατρίδα σε Καλεί. Η γυναίκα με το σπαθί συμβολίζει την Μητέρα Πατρίδα που γυρισμένη προς τον ποταμό Βόλγκα, καλεί όλους τους πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης να σηκωθούν και να πολεμήσουν ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και δείχνει με το χέρι της προς τα δυτικά, εκεί που βρίσκεται ο εχθρός.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται άλλο ένα μνημείο "Η Μάνα που Πενθεί", συμβολίζει την μητέρα που κρατάει στην αγκαλιά της τον νεκρό γιο της που σκοτώθηκε στην μάχη και η μικρή λίμνη είναι τα δάκρυά της.

Άλλο ένα σημαντικό μνημείο έχει την ονομασία "Να στέκεστε Μέχρι τον Θάνατο! Ούτε Βήμα Πίσω!". Το γλυπτό ενός Σοβιετικού Ήρωα Πολεμιστή όπου τα πόδια του έχουν γίνει ένα με την γη της όχθης του ποταμού Βόλγκα. Είναι η διαταγή Ν227 που δόθηκε στην διάρκεια της Μάχης του Στάλιγκραντ.

<p">Επίσης υπάρχει η αίθουσα της Στρατιωτικής Δόξας, στους τοίχους της οποίας είναι γραμμένα με μωσαϊκό τα ονόματα των Ηρώων που σκοτώθηκαν κατά την υπεράσπιση της πόλης.

Στα προπύλαια είναι τα "Τείχη ερείπια" μέσα στα οποία ξεπροβάλλουν γλυπτά με τα αποσπάσματα μαχών και συνθημάτων.

Photography by: Jholidis & I. Denisova

 

 

Read 3518 times